درای نیدلینگ یا سوزن خشک نوعی درمان است که برای رفع درد و مشکلات حرکتی مرتبط با نقاط ماشهای میوفاسیال استفاده میشود. در این تکنیک از سوزنهایی بسیار نازک استفاده میگردد که آنها را داخل یا نزدیک این نقاط وارد میکنند. این سوزنها عضلات را تحریک میکنند و موجب انقباض میشوند. همین امر موجب بهبود درد میشود. این شیوه درمانی کاربردهای گوناگونی دارد. در این مقاله میخواهیم نحوه اجرا، کاربردها، مزایا و معایب درای نیدلینگ را بررسی کنیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
درای نیدلینگ یا سوزن خشک (Dry needling) تکنیکی است که متخصصین طب سوزنی، فیزیوتراپها و سایر ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی آموزش دیده برای درمان دردهای اسکلتی، عضلانی و مشکلات حرکتی از آن استفاده میکنند. البته از این روش به عنوان درمانی مکمل در کنار ورزش، تمرینات، ماساژ و… استفاده میشود. در طول درمان سوزنهای نازک و تیزی را وارد پوست میکنند تا نقاط ماشهای میوفاسیال را درمان کنند.
اگر بخواهیم میوفاسیال را از نظر لغت بررسی کنیم، باید آن را به دو بخش «میو» و «فاسیال» تقسیم کنیم. منظور از «میو» عضله و منظور از «فاسیا» بافت همبند نازک و سفیدی است که دور عضلات پیچیده شده است. نقاط ماشهای نواحی گره خورده و حساسی هستند که در عضلات شما رشد میکنند.
نقاط ماشهای بسیار حساس هستند و هنگام لمس آنها ممکن است متوجه درد شوید. گاهی یک نقطه ماشهای در نزدیکی محل درد شما قرار داد. به همین دلیل در حین دست زدن به آن متوجه درد خواهید شد؛ اما در برخی موارد خود این نقاط ماشهای عامل «درد ارجاعی» هستند. درد ارجاعی دردی است که قسمت دیگری از بدن شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
فیزیوتراپیستها از سوزن برای نرم کردن نقاط ماشهای استفاده میکنند. هنگامی که درای نیدلینگ روی عضلات و بافتهای اعمال میشود، میتواند باعث کاهش سفتی، افزایش جریان خون و کاهش درد موضعی و ارجاعی شود. این سوزنها حاوی هیچ نوع دارویی نیستند. به همین دلیل هم به آنها «خشک» گفته میشود. در واقع در این روش هیچ چیزی به بدن تزریق نمیشود. نوعی درمان دیگر وجود دارد که به آن تزریق نقطه ماشهای گفته میشود. در این روش دارو وجود دارد و پزشک متخصص باید دارو را تأیید کند.
هنگامی که بیش از حد از عضله خود استفاده کنید و کار بکشید، آن عضله دچار بحران انرژی میشود. در این حالت فیبرهای عضلانی خون کافی دریافت نمیکنند. وقتی خونرسانی به خوبی انجام نشود، اکسیژن و مواد مغذی به عضله نمیرسد. در نتیجه ماهیچه نمیتواند استراحت کند و به حالت طبیعی خود بازگردد.
وقتی این اتفاق میافتد، بافت نزدیک نقطه ماشهای اسیدیتر میشود. اعصاب حساس میگردد و در ناحیه مدنظر درد احساس میشود. تحریک نقطه ماشهای با سوزن به بازگرداندن جریان خون طبیعی کمک میکند و تنش را از بین میبرد. گزگز ایجاد شده میتواند رشتههای عصبی مغز را تحریک کند تا اندورفین آزاد شود. اندورفین مسکن طبیعی بدن است.
درمانگر در ابتدا نقطه ماشهای تحریک شده را پیدا میکند. سپس سوزن را مستقیماً وارد آن میکند. ممکن است درمانگر سوزن را کمی حرکت دهد تا پاسخ انقباضی موضعی که همان اسپاسم سریع عضلات است، فعال شود.
برخی از افراد پس از یک جلسه سوزن درمانی احساس بهبودی میکنند و درد آنها کاهش مییابد. اما ممکن است افراد دیگر به بیش از یک جلسه درمانی نیاز داشته باشند.
وقتی درمانگر سعی میکند نقطه ماشهای را پیدا کند، ممکن است کمی درد ایجاد شود. زیرا این نقطه حساس است و با لمس تحریک میشود. علاوه بر این، برخی از افراد در زمان ورود سوزن به پوست مقداری درد احساس میکنند. بعضی از بیماران هم ممکن است هیچ دردی احساس نکند؛ زیرا سوزنهای درای نیدلینگ بسیار نازک هستند. احتمال احساس درد و سفتی عضله پس از درمان هم وجود دارد. با این حال مهم است که بعد از جلسات تحرک داشته باشید و حرکات کششی مخصوص را اجرا کنید.
همان طور که پیشتر توضیح دادیم سوزن خشک ممکن است به تسکین درد و افزایش دامنه حرکتی شما کمک کند. از این روش برای درمان درد و سفتی نواحی زیر استفاده میشود:
سوزن درمانی برای همه افراد مناسب نیست. پزشکان این روش را برای کودکان زیر 12 سال توصیه نمیکنند. زیرا ممکن است کودک نتواند درد را تحمل کند. در چنین شرایطی گزینههای کمتر تهاجمی را برای کودکان اجرا میکنند. دیگر گروه هایی که بهتر است از این روش استفاده نکنند، شامل موارد زیر میشوند:
قبل از اجرای درای نیدلینگ، متخصص سابقه پزشکی فرد را بررسی میکند. معاینه فیزیکی انجام میشود. سپس مشخص میگردد که آیا این روش درمانی برای بیمار مناسب است یا خیر. پس از تأیید روش درمانی، روز درمان مشخص میشود.
در جلسه درمان، ابتدا متخصص محل درمان را استریل میکند. سپس سوزنها را آماده میکند. سوزنها یکبار مصرف و استریل هستند. پس از آمادهسازی سوزنها و ناحیه تحت درمان، متخصص از یک دست یا انگشتان خود برای پیدا کردن نقطه ماشهای استفاده میکند.
سوزنها درون لوله پلاستیکی هستند. متخصص سوزن را روی ناحیه مشخص شده قرار میدهد. لوله پلاستیکی به وی کمک میکند تا بتواند سوزن را در جای دقیق خود قرار دهد و با یک دست آن را کنترل کند. حال سوزن را به آرامی وارد لایه بالایی پوست (اپیدرم) میکند و لوله راهنما را دور میاندازد.
از تکنیکهای مختلفی میتوان استفاده کرد. برخی از رایجترین تکنیکهای درای نیدلینگ عبارتاند از:
با توجه به تکنیک به کار رفته، ممکن است نیاز باشد سوزن از 2 ثانیه تا 20 دقیقه در جای خود باقی بماند. ممکن است در طول اولین جلسه درمان تنها از یک یا دو سوزن استفاده شود. پس از مشاهده واکنش بیمار، از سوزنهای بیشتری استفاده میشود. همه چیز بستگی به شرایط بیمار دارد. به عنوان مثال، ممکن است برای درای نیدلینگ کمر از 10 تا 15 سوزن در امتداد ستون فقرات استفاده شود.
در طول درمان، ممکن است فرد احساس درد یا انقباض عضلانی داشته باشد. این احساسات طبیعی و نشانهای از پاسخگویی عضلات او به درمان هستند.
پس از درمان، پزشک سوزنها را برمیدارد و پوست فرد را برای هر گونه واکنش بررسی میکند. سوزنها دور انداخته میشوند. سپس از بیمار خواسته میشود تا به آرامی از جای خود بلند شود. ممکن است فرد دچار سرگیجه شود. این حالت طبیعی است و با کمی استراحت در مطب برطرف میگردد.
بهتر است فرد پس از جلسه درمانی مقدار زیادی آب بنوشد تا بدن دچار کم آبی نشود. امکان احساس درد پس از درمان وجود دارد. این امر نیز طبیعی است و پس از 24 تا 36 ساعت برطرف میگردد. مشاهده کبودی در ناحیه درمان نیز طبیعی است و امکان دارد تا یک هفته ادامه پیدا کند.
سوزن خشک میتواند فواید زیادی داشته باشد و روش درمانی تکمیلی خوبی برای بیمار باشد. از مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شایعترین عوارض درای نیدلینگ عبارتاند از:
بروز عوارض جانبی جدی بسیار نادر است. برخی از افراد ممکن است در محل ورود سوزن خونریزی داشته باشند. در این صورت باید محل خونریزی را محکم فشار دهید و با پزشک خود تماس بگیرید. یکی دیگر از اتفاقات نادر، تنگی نفس است.
اگر سوزن درمانی در ناحیه قفسه سینه انجام شود، میتواند باعث پنوموتوراکس یا هواجنبی شود. در این شرایط باید رادیوگرافی قفسه انجام شود تا مشکل توسط متخصص برطرف گردد. در مجموع، بروز این اتفاقات نادر است و اگر درای نیدلینگ توسط متخصص آموزش دیده و معتبر انجام شود، مشکلی رخ نخواهد داد.
درای نیدلینگ تفاوتهایی با طب سوزنی دارد. تنها شباهت این دو روش در این است که در هر دوی آنها سوزن وارد پوست میشود. سوزنها هم مشابه هستند. در ادامه تفاوتها را بررسی میکنیم:
هزینه درای نیدلینگ به میزان تخصص درمانگر، محل درد، تعداد سوزنهایی به کار رفته، مدت زمان جلسه و محل جغرافیایی بستگی دارد. به همین دلیل نمیتوان قیمتی ثابت برای این شیوه درمانی اعلام کرد. به عنوان مثال، هزینه درای نیدلینگ گردن با درای نیدلینگ کمر تفاوت دارد. علاوه بر این، ممکن است هزینه انجام این کار در شهرهای بزرگی مثل تهران بیشتر باشد.
در این مقاله به بررسی درای نیدلینگ یا سوزن خشک پرداختیم. در این روش از سوزنهایی نازک برای درمان درد و گرفتگی استفاده میشود. توصیه میکنیم این روش را به دید درمان مکمل نگاه کنید و در صورت پیشنهاد متخصص سراغ آن بروید.
آیا تا به حال حس کردهاید که درک مفاهیم ساده ریاضی برای شما یا کودکتان…
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا خواندن یک متن یا درک…
شاید تا حالا برای شما پیش آمده باشد که بخواهید مطلبی بنویسید و کلمات زیبایی…
مچ پای ما از استخوانهای ریز و ظریفی تشکیل شده است که در اثر ضربه…
یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد ممکن است دچار آن شوند، سیاتیک نام دارد.…
یکی از رایجترین شیوههای درمان بیماریهای حرکتی و مختلکننده توانایی و قدرت بدنی، فیزیوتراپی است.…