کاردرمانی بیش فعالی در منزل

کاردرمانی بیش فعالی در منزل می تواند نقایص جسمی، اجتماعی، آموزشی و سازماندهی را با برنامه ای متمرکز بر مهارت ها، نیازها و فعالیت های فردی برطرف کند. کاردرمانگرها با هدف بهبود عملکرد روزانه و کیفیت کلی زندگی، از جامعه شناسی، مغز و اعصاب، آناتومی و روانشناسی استفاده می کنند تا برای هر فرد یک برنامه شخصی ایجاد کنند که چالش های جسمی و روحی منحصر به فرد او را هدف قرار دهد.

متأسفانه، کاردرمانی به دلیل موقعیت مکانی، هزینه یا سایر مشکلات برای بسیاری از کودکان در دسترس نیست. اما می توان با بهره گیری از خدمات کاردرمانی در منزل، استقلال و کیفیت زندگی آن ها را افزایش داد.

درک اختلال نقص توجه ADHD

ADHD یک بیماری مزمن است که با بی توجهی مداوم، بیش فعالی و گاهی رفتارهای کنترل نشده از مشخصات آن است. ADHD در دوران کودکی شروع می شود و اغلب تا بزرگسالی ادامه می یابد. از هر 3 کودک مبتلا به اختلال نقص توجه، 2 نفر همچنان در بزرگسالی نیز علائم خود را نشان می دهند.

علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی در افراد مختلف متفاوت است، اما سه نوع اساسی ADHD وجود دارد. هر کدام با علائم بیش فعالی، رفتارهای کنترل نشده و بی توجهی مشخص می شوند. هنگامی که علائم اصلی بی توجهی، حواس پرتی و بی نظمی است، معمولاً آن را نوع اولیه را اختلال نقص توجه می نامند. در این نوع از اختلال با افزایش سن علائم بیش فعالی و رفتارهای کنترل نشده کاهش می یابند اما در نوع اختلال بیش فعال اینطور نخواهد بود. نوع سوم دارای علائم از هر یک از دو نوع دیگر است و نوع ترکیبی نامیده می شود.

کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی اغلب در عملکرد خود در خانه و مدرسه مشکل دارند و در ایجاد و حفظ دوستان مشکل دارند. اگر ADHD درمان نشود، ممکن است در مدرسه و کار و همچنین در رشد اجتماعی و عاطفی اختلال ایجاد کند.

ADHD بیشتر در میان پسران شایع است که بیش فعالی و رفتارهای کنترل نشده آنها ممکن است به عنوان یک رفتار مخرب به نظر برسد. بی توجهی ویژگی بارز ADHD در دختران است، اما چون این ویژگی اغلب در کلاس درس باعث ایجاد مزاحمت نمی شود، تشخیص آنها دشوارتر است.

اختلال نقص توجه و بیش فعالی به صورت ارثی در میان خانواده ها بیشتر رخ می دهد. هنگامی که یک فرد مبتلا به ADHD تشخیص داده می شود، 25 تا 35 درصد احتمال دارد که یکی دیگر از اعضای خانواده نیز دچار این اختلال شود.

علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مشکل در تمرکز بر وظایف
  • پرت شدن حواس به راحتی
  • عصبی بودن یا ناتوانی در نشستن طولانی مدت
  • مشکل در گوش دادن یا قطع مکرر صحبت دیگران
  • طغیان های احساسی – موجی از عصبانیت یا سرخوردگی
  • به ندرت بی سر و صدا بازی می کند – اغلب بلند و پر سر و صدا است
  • فراموش می کنند کارهایی را که شروع می کنند به پایان برسانند
  • استفاده از وسایل دیگران بدون اجازه
  • مرتباً مرتکب اشتباهات سهوی می شود
علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی

چگونه کاردرمانی بیش فعالی در منزل می تواند به افراد مبتلا به ADHD کمک کند؟

کاردرمانی بیش فعالی در منزل بر مهارت هایی تمرکز می کند که هر فرد برای عملکرد مستقل در زندگی روزمره، نیاز دارد. اولین قدم کاردرمانگر این است که با شما صحبت کند تا دریابد که ADHD چگونه توانایی شما (یا فرزند شما) برای موفقیت در خانه، در محل کار، در مدرسه، در روابط یا در زمینه های دیگر را مختل می کند.

در اینجا به چند حوزه اشاره می شود که مداخلات کاردرمانی در مدیریت ADHD موثر بوده است.

مدیریت زمان

برای افراد مبتلا به بیش فعالی، مدیریت پروژه های پیچیده، برنامه های روزانه و کارهای زمان بر دشوار و گاهی اوقات غیرممکن است. اختلال نقص توجه و بیش فعالی می تواند کار را برای موارد زیر سخت تر کند:

  • ایجاد و اجرای برنامه ای برای یک فعالیت
  • انجام وظایف به ترتیب مناسب
  • تکمیل یک کار در بازه زمانی لازم
  • تشخیص زمان تسریع یا کاهش سرعت
  • تخصیص زمان مناسب برای انجام یک فعالیت

مهارت های سازماندهی

موفقیت در مدرسه و شغل معمولاً به مهارت های سازماندهی ثابتی نیاز دارد. اختلال نقص توجه و بیش فعالی با توانایی های زیر تداخل دارد:

  • پیشبینی موارد مورد نیاز برای تکمیل یک پروژه
  • دنبال کردن برنامه ها و مطالب
  • وظایف پیچیده را به فعالیت های کوچکتر تفکیک کردن

کاردرمانگران متخصص تجزیه و تحلیل فعالیت هستند. این بدان معناست که فعالیت ها را بررسی کرده و آنها را به مراحل و یا مهارت هایی تقسیم می کنند که کودک برای موفقیت نیاز دارد.

هنگامی که یک پروژه به مراحل مختلف تبدیل می شود، یک کاردرمانگر می تواند به سازماندهی مطالب، توسعه سیستم های ساده و ایجاد نشانه های بصری برای کمک به افراد برای ردیابی، به خاطر سپردن و پیگیری مرحله به مرحله کمک کند.

یک کاردرمانگر می تواند به یک دانش آموز مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی برای ایجاد یک طرح کلی از مراحل مربوط به یک پروژه، کدگذاری فعالیت های مختلف، ایجاد یک مدل برای نشان دادن آنچه مورد انتظار است کمک کرده و نحوه حفظ یک فضای کاری بدون شلوغی را نشان دهد.

کاردرمانی بیش فعالی در منزل

عملکرد اجرایی

کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی اغلب با مجموعه پیچیده ای از مهارت های تفکر مرتبط با هم که به عنوان عملکردهای اجرایی شناخته می شوند، مشکل دارند. این مشکلات موجود در دوران کودکی اغلب تا بزرگسالی ادامه می یابند.

عملکردهای اجرایی شامل این موارد می شوند:

  • حافظه کاری
  • مهارت های برنامه ریزی
  • دانستن نحوه حفظ توجه یا تغییر توجه
  • تعیین اولویت ها
  • کنترل تکانه ها و حواس پرتی ها

مهارت های اجتماعی

اختلال نقص توجه و بیش فعالی می تواند تأثیرات منفی بر تعاملات اجتماعی داشته باشد. این اختلال می تواند باعث شود افراد رفتارهای تکانشی داشته باشند، حرف های دیگران را قطع کرده و رفتارهای تهاجمی داشته باشند.

دستگاه های کمکی

متخصصان کاردرمانی به ویژه در آموزش افراد مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی در مورد نحوه استفاده از وسایلی که آنها را قادر می سازد تا در زندگی روزمره بهتر عمل کنند، تبحر دارند. چندین وسیله که زندگی را برای کودکانی که به تحرک زیاد و به هم ریختن اتاق نیاز دارند راحت تر می کنند و به آنها اجازه می دهند انرژی اضافی خود را در طول روز صرف کنند:

  • توپ های یوگا (توپ سی پی)
  • اسکوتر
  • ترامپولین های کوچک
  • تاب بازی
  • بالشتک های هوا
  • سایر دستگاه های شخصی سازگار

تمرینات کاردرمانی بیش فعالی در منزل

چندین تمرین کاردرمانی طراحی شده است که والدین می توانند از آنها برای ایجاد عملکردهای اجرایی، تشویق استقلال و بهبود عملکرد تحصیلی و اجتماعی استفاده کنند. از این تمرینات ساده در خانه استفاده کنید تا در پیشبرد برنامه کاردرمانی نقش بیشتری داشته باشید.

از گرافیک و پاداش برای جلوگیری از کار اضافی و همچنین برای پاداش پشتکار استفاده کنید

هنگامی که کودک مبتلا به اختلال نقص توج و بیش فعالی با یک پروژه چند مرحله ای روبرو می شود، ممکن است تمایل به نادیده گرفتن و عدم انجام آن داشته باشد. درمانگران کار با آموزش روش های مشخصی برای تقسیم وظایف به قطعات کوچکتر و قابل کنترل و حفظ انگیزه در هر مرحله، به مقابله با این گرایش کمک می کنند. والدین می توانند همین کار را در خانه انجام دهند، با استفاده از گرافیک و نقاشی و پاداش های ملموس کوچک که باعث پیشرفت بیشتر می شوند.

گرافیک و دیگر نشانه های بصری برای مغز فرد مبتلا به ADHD بسیار مهم هستند. گرافیک مناسب به کار مورد نظر بستگی دارد. به عنوان مثال، کودکی که اتاق خود را تمیز می کند، می تواند از یک نقشه فیزیکی از محیط استفاده کند که مناطق مورد نظر را برای اولین بار مشخص می کند.

برای کودکی که برای شروع تکالیف تلاش می کند، ممکن است دیدن یک برنامه مکتوب که هر تکلیف در یک زمان خاص تعیین شده است، مفید باشد. استفاده از گفتار به تنهایی احتمالا برای کودک بیش فعال معنی خاصی نداشته باشد اما تقسیم کارهای مورد نظر و نوشتن آنها می تواند مفید باشد.

پاداش ها نیز بسته به وظیفه و انگیزه هر کودک خاص متفاوت است. یک کودک ممکن است یک قطعه شیرینی کوچک را برای تمام کردن هر قسمت از کتاب دریافت کند. کودکی که عاشق بازی های ویدئویی است، اگر بداند که می تواند 20 دقیقه از بازی مورد علاقه اش را انجام دهد، احتمالا به خواندن کتاب ادامه دهد.

استفاده از تصاویر و پاداش های کوچک ملموس

ایجاد سرفصل ها برای تنظیم انتظارات و دستورالعمل های روشن

برای کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی، قوانین اعلام شده، انتظارات روشن و مسئولیت های تعیین شده می تواند مفید باشد. به همین دلیل است که کاردرمانگران از برنامه های کاربردی گسترده ای استفاده می کنند، که به کودکان اجازه می دهد دقیقاً بفهمند که در یک زمینه مشخص یا در یک کار مشخص چه انتظاری از آنها وجود دارد. گفتن یک جمله مبهم به کودک مبتلا به ADHD مانند “من از تو انتظار دارم که تکالیف خود را با دقت انجام دهی” می تواند استرس و سردرگمی ایجاد کند. “با دقت” به چه معناست؟

در عوض، یک برنامه آموزشی مکتوب تهیه کنید که فرزند شما بتواند قبل از انجام یک کار به آن مراجعه کند تا به کودک در رفع سردرگمی، تمرین استقلال و ایجاد یک دیدگاه روشن از موفقیت کمک کند.

در خانه، تقریباً برای هر کار یا مجموعه ای از کارها، از یک تکلیف گرفته تا کارهای روزمره، از برنامه و سرفصل استفاده کنید. بسته به سن و سطح بلوغ فرزند شما، می توانید برنامه خود را با استفاده از اعداد، حروف یا نمادها به ترتیب مرتب کنید و آن را متناسب با سادگی یا پیچیدگی مورد نظر بسازید.

ایجاد محیط آرام برای واکنش های سالم تر

کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی، اختلالات یادگیری یا حسی در معرض نابسامانی قرار دارند، به ویژه هنگامی که با وظایف یا انتظارات نامناسب رشدی روبرو می شوند. کاردرمانگران یاد می گیرند که این نابسامانی ها را پیش بینی کرده و با استفاده از “محیط آرام” یا مکان های مشخصی که در آن کودکان می توانند در مواقع ناامیدی و ناراحتی در آنجا آرام شوند، با آن نابسامانی ها مقابله کنند.

در خانه، به فرزند خود کمک کنید تا احساسات خود را کنترل کند و از نابسامانی ها جلوگیری کند قبل از اینکه با یک فضای فیزیکی مشابه از کنترل خارج شود. یک منطقه آرام می تواند در هر مکانی باشد، یک اتاق خواب اضافی یا گوشه ای آرام از آشپزخانه.

آنجا را با هر چیز مفید و دلپذیر پر کنید. یک پتو، یک آی پاد پر از موسیقی آرامش بخش. اول از همه، این ناحیه باید به فرزند شما کمک کند تا نفس عمیقی بکشد، احساسات خود را چه منفی و چه مثبت کاملاً تجربه کند و یاد بگیرد که وقتی عصبانیت اش شروع می شود، خود را آرام کند.

طراحی یک رژیم حسی

هر کودکی که نیازهای حسی پیچیده ای دارد، می تواند از “رژیم حسی” یا مجموعه فعالیت های تجویز شده ای استفاده کند که به بدن او کمک می کند تا قبل از اختصاص انرژی به یادگیری، انواع ورودی حسی مورد نیاز خود را دریافت کند. این امر به ویژه در مورد یادگیری دانشگاهی صادق است، که معمولاً در فهرست نیازهای غریزی کودک قرار نمی گیرد.

متخصصان کاردرمانی برای طراحی یک رژیم حسی منحصر به فرد که مناسب نیازهای خاص کودک باشد، بهترین دانسته ها را دارند، اما شما می توانید از قوانین عمومی برای طراحی مداخلات حسی موقت برای فرزند خود پیروی کنید. به عنوان مثال، کارهای سنگین یعنی اعمالی که به بدن فشار می آورند، مانند حرکت ورزشی شنا، برای بیشتر کودکان دارای نیازهای پیچیده حسی، صرف نظر از این که در کدام طیف حسی قرار می گیرند، مفید است.

صندلی های جایگزین، مانند توپ های ورزشی یا میزهای ایستاده نیز می توانند به ورودی بدنی دانش آموزان برای حضور بهتر در کلاس یا خانه کمک کنند. سایر اصلاحات کوچک، مانند خرید لباس بدون برچسب یا اجتناب از نورهای فلورسنت، می تواند تفاوت زیادی در حفظ تعادل حسی کودک ایجاد کند.

پیشنهاد می شود مقاله هزینه کاردرمانی را در وب سایت توان هاب مطالعه بفرمایید.

با ترفندهای مخصوص اختلال نقص توجه و بیش فعالی، حواس پرتی را کاهش دهید

کاردرمانگران از طیف وسیعی از ابزارها و تکنیک ها برای کمک به کودکان در تقویت تمرکز و بهبود محدوده توجه استفاده می کنند. برخی از آنها توسط والدین کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی شناخته شده اند.

فربد رضایی

کد نظام پزشکی: ک-د۲۹۸۱ کارشناسی کاردرمانی کارشناسی ارشد مدیریت توانبخشی از دانشگاه علوم پزشکی ایران ثبت اختراع دانشجوی نمونه کارآفرینی دانشگاه علوم پزشکی ایران عضو استعداد‌های درخشان دانشگاه علوم پزشکی ایران دیپلم افتخار المپیاد کارآفرینی دانشجویان علوم پزشکی

Share
Published by
فربد رضایی

Recent Posts

تشخیص اختلال یادگیری ریاضی+[۱۰ بازی مؤثر ] برای درمان آن

آیا تا به حال حس کرده‌اید که درک مفاهیم ساده ریاضی برای شما یا کودکتان…

4 هفته ago

چگونه اختلال خواندن بر کودکان تأثیر می‌گذارند؟علل +درمان

تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که چرا خواندن یک متن یا درک…

4 هفته ago

اختلال نوشتن چیست؟علائم + ۱۰ بازی مؤثر برای درمان

شاید تا حالا برای شما پیش آمده باشد که بخواهید مطلبی بنویسید و کلمات زیبایی…

4 هفته ago

درمان مچ پا شکسته با فیزیوتراپی

مچ پای ما از استخوان‌های ریز و ظریفی تشکیل شده است که در اثر ضربه…

3 ماه ago

درای نیدلینگ (کمر و گردن) + هزینه

درای نیدلینگ یا سوزن خشک نوعی درمان است که برای رفع درد و مشکلات حرکتی…

3 ماه ago

علائم سیاتیک + روش‌های درمانی

یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد ممکن است دچار آن شوند، سیاتیک نام دارد.…

3 ماه ago