فیزیوتراپی برای سکته مغزی، افراد را قادر می سازد تا توانایی های از دست رفته را دوباره بیاموزند، استقلال خود را بازیابند و خطر سکته های بعدی را کاهش دهند. فیزیوتراپی برای سکته مغزی سبب بهبود عملکرد و تحرک پس از سکته خواهد شد. توانبخشی باید تا زمانی ادامه یابد که فرد نتایج خوبی از درمان را نشان دهد و به اهداف توافق شده خود دست یابد. دسترسی به خدمات توان بخشی جامعه باید انعطاف پذیر باشد تا نیازهای طولانی مدت را پشتیبانی کند.
سکته مغزی یک نوع بیماری است که به دلیل ضعیف شدن جریان خون و مرگ سلول مغزی اتفاق میافتد. سکته مغزی پنجمین علت مرگ و میر در جهان شناخته شده است و زمانی اتفاق میافتد که رگ خونی که اکسیژن و مواد مغذی را به مغز میرساند توسط لخته ای مسدود و یا پاره شود. زمانی که این اتفاق میافتد مغز نمیتواند خون و اکسیژن مورد نیاز خود را به دست آورد و سلول مغزی میمیرد.
سکته مغزی میتواند شدید و یا خفیف باشد، و بهبودی و درمان آن نیز میتواند از بهبودی کامل تا مرگ در فرد باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با روش های درمانی سکته مغزی از جمله فیزیوتراپی برای سکته مغزی، علائم و انواع آن آشنا شوید.
نوع سکته مغزی شما میتواند بر روی درمان و بهبودی شما اثر بگذارد. سکته مغزی سه نوع دارد، سکته مغزی ایسکمیک (انسدادی)، سکته مغزی هموراژیک (خونریزی) و حمله گذرا (خفیف). تحقیقات نشان داده که حدود ۸۷ درصد از سکته ها از نوع ایسکمیک هستند.
پیشنهاد می شود برای آشنایی کامل با انواع سکته مغزی مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.
هنگامی که سکته مغزی میکنید، هر لحظه از آن مهم و حیاتیست. با دانستن علائم و نشانه های سکته مغزی می توانید سریعا بعد از این اتفاق اقدام کنید و زندگی خود و یا شخص دیگری را نجات دهید.
خطر سکته مغزی در خانم ها بیشتر از آقایان است، و بیشتر از مردان به علت سکته مغزی جان خود را از دست می دهند. بنابراین مهم است که بتوانید آن را به موقع شناسایی کنید.
علائمی که بیشتر در زنان رخ میدهد شامل موارد زیر می شود:
با توجه به تحقیقات، مردان در سنین جوانی بیشتر سکته میکنند، اما احتمال مرگ ناشی از آن کمتر است. اگر چه که برخی علائم سکته بین زنان و مردان متفاوت است، اما مهم ترین چیز تشخیص به موقع و درست آن است. علائم سکته در مردان شامل موارد زیر می شود:
سکته مغزی ممکن است در شما مشکل حرکتی ایجاد کند و یا یک طرف از بدن دچار ضعف یا فلج شود یا در حرکات و انجام کارهای روزمره مشکل داشته باشید. همچنین ممکن است بعد از سکته مغزی علائم و مشکلات دیگری مانند اسپاسم عضلات، مشکلات تعادل و درد مفاصل داشته باشید.
در این مقاله برخی از راه هایی که فیزیوتراپی می تواند در آن به شما کمک کند تا بهبود یابید را مطرح میکنیم و پاسخ این سوالات که چه زمانی می توانید فیزیوتراپی را شروع کنید، چه مواردی ممکن است درمان شما را تسریع بخشد و همچنین برخی از کارهایی که می توانید برای کمک به بهبودی خود و عزیزتان انجام دهید را بررسی میکنیم.
پس از سکته مغزی، مغز ما نمی تواند سلول های جدید رشد دهد تا سلول آسیب دیده را جایگزین کند. اما مغز توانایی سازماندهی مجدد سلول های آسیب دیده خود و جبران آسیب دیدگی بدن را دارد. این روند از طریق توانبخشی که بعد از سکته مغزی دریافت میکنید انجام می شود و فیزیوتراپیست راهنمایی های تخصصی در مورد نحوه یادگیری حرکت و بازیابی عملکرد بدن را به فرد ارائه می دهد. فیزیوتراپیست ها معمولاً با متخصصان دیگر همکاری می کنند تا در مورد طیف وسیعی از مشکلات سکته مغزی به شما کمک کنند. ممکن است متخصصین کاردرمانی، گفتاردرمانی، پزشکان، پرستاران و مددکاران اجتماعی هم در طول روند درمان به شما کمک کنند.
ارزیابی و مراقبت زودهنگام پس از سکته مغزی و پس از بستری شدن در بیمارستان، باید در اسرع وقت توسط یک متخصص فیزیوتراپی انجام شود. در این ارزیابی باید هر گونه مشکل سلامتی که قبل از سکته مغزی داشته اید را در نظر بگیرید. فیزیوتراپیست باید مطمئن شود که در ابتدای کار هرگونه مشکل حرکتی را شناسایی کرده است، مراقبت خوب در روزهای اولیه برای جلوگیری از سفتی مفصل یا گرفتگی عضلات مهم است.
یک درمانگر در مورد چگونگی راحتی و حرکت در صورت محدود بودن تحرک، شما را راهنمایی خواهد کرد. به عنوان مثال نحوه غلت زدن یا داخل و خارج شدن از رختخواب. همچنین می توانند در مورد زمان و چگونگی برخاستن از خواب و اینکه چه وسایلی (مانند چوب یا آتل) می توانند به شما کمک کنند، راهنماییتان کنند.
اگر فلج یک طرفه شده اید، قرارگیری صحیح برای جلوگیری از اسپاسم یا آسیب مهم است. اگر قادر به حرکت نیستید، به یک تشک مخصوص احتیاج دارید و ممکن است پرستاران برای جلوگیری از ایجاد زخم به شما کمک کنند تا در فاصله های منظم (معمولاً هر دو ساعت) وضعیت خود را تغییر دهید. برای آگاهی بیشتر می توانید به مقاله وضعیت دهی بیمار سکته مغزی مراجعه نمایید. اگر قادر به حرکت نیستید، ممکن است به شما فیزیوتراپی قفسه سینه داده شود تا ریه های شما تمیز شود. در صورت امکان، نشستن روی صندلی به شما کمک خواهد کرد ، این کار باعث جلوگیری از لخته شدن خون در پاها، بهبود تنفس و بهبودی می شود.
مهم این است که هر چه زودتر از رختخواب خارج شوید، حتی اگر این فقط برای نشستن روی صندلی باشد. حرکت به تعادل شما کمک می کند، به تنفس و مراقبت از پوست کمک می کند و از لخته شدن خون در پاها جلوگیری می کند. اگر نمی توانید بایستید، فیزیوتراپیست و پرستاران از یک بالابر برای کمک به شما در بالا رفتن از پاها استفاده می کنند. به شما این امکان را می دهد تا وزن خود را تحمل کنید و عضلات تنه، باسن و پاها را به کار افتادن تشویق کنید.
فیزیوتراپی بعد از سکته مغزی با آموزش و معرفی صحیح به بیمار در استفاده از وسایل (ارتز، پروتز، صندلی چرخ دار، واکر)، تقویت و کمک به حفظ تعادل فرد، کمک به بازیابی عملکرد های از دست رفته، با استفاده از الکتروتراپی و انجام تمرین درمانی برای تقویت، کشش و افزایش عملکرد عضلات، کمک میکند تا فرد را به حداکثر استقلال مورد نیاز برساند.
به طوری کلی توانبخشی به بیمار سکته مغزی کمک میکند تا به اهداف زیر برسد:
معمولاً پس از سکته خفیف یا متوسط فرد توانایی بهبودی زیادی دارد. این به معنای ادامه بهبودی و توانبخشی شما در خانه است که توسط تیمی از متخصصان فیزیوتراپی پشتیبانی می شود. شما باید همان میزان درمان را که در بیمارستان انجام می دهید داشته باشید. این درمان معمولاً تا شش هفته طول می کشد. اگر پس از ترک بیمارستان به پشتیبانی زیادی نیاز دارید، می توانید به یک تیم تخصصی توانبخشی مراجعه کنید کنید تا از درمان خود اطمینان داشته باشید.
برای دریافت بهترین خدمات فیزیوتراپی در منزل، توسط کادر مجرب و دارای تأییدیه از سازمان نظام پزشکی، تنها کافی است بر روی لینک کلیک کرده و درخواست تماس خود را ثبت نمایید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما ارتباط برقرار کرده و مشاوره های لازم را ارائه دهند.
عملکرد سریع در این شرایط بیشترین کمک را به فرد بیمار میکند. اگر در فردی علائم سکته مغزی را مشاهده کردید و احساس کردید که او سکته کرده است تست ساده زیر را انجام دهید:
از شخص بخواهید لبخند بزند. اگر هنگام لبخند زدن یک طرف صورت افتاده بود، سکته مغزی اتفاق افتاده است.
از شخص بخواهید هردو بازوی خود را باز کند. اگر هردو بازو به یک اندازه باز نشد و یا یکی از آنها به طرف پایین کشیده شد سکته مغزی اتفاق افتاده است.
از شخص بخواهید یک کلمه و یا جمله را تکرار کند. مثلا از اون بخواید بگوید ” سلام. حالتان چطور است؟” اگر گفتار وی ناهماهنگ و آشفته بود، سکته مغزی اتفاق افتاده است.
اگر هرکدام از علائم بالا را مشاهده کردید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
همچنین به بروز اولین علائم توجه کنید، این اطلاعات میتواند به ارائه دهندگان خدمات پزشکی کمک کند تا بهترین روش درمانی را برای فرد تعیین کنند.
همه ما می توانیم با داشتن یک سبک زندگی سالم، گام هایی را برای جلوگیری از سکته مغزی برداریم. در اینجا به چند مورد از کارهایی که میتوان برای جلوگیری از سکته مغزی انجام داد اشاره میکنیم.
ترک کردن سیگار. اگر سیگار می کشید همین حالا استفاده آن را متوقف کنید.
الکل مصرف نکنید. اگر زیاد الکل می نوشید، سعی کنید میزان مصرف خود را کاهش دهید. مصرف الکل می تواند فشار خون شما را افزایش دهد و در نتیجه باعث سکته مغزی شود. مصرف آن را متوقف کنید تا از سکته به دور بمانید.
وزن خود را کنترل کنید. وزن خود را در سطح سالم و تا حدی که میتوانید پایین نگه دارید. چاقی یا اضافه وزن در شما خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. برای کمک به مدیریت کردن وزن خود:
هر چند وقت یکبار بدن خود را چکاپ کنید. سلامتی خود را حفظ کنید. این به معنای معاینه منظم و برقراری ارتباط موثر با پزشک است. برای مدیریت سلامت خود میتوانید مراحل زیر را انجام دهید:
آیا تا به حال حس کردهاید که درک مفاهیم ساده ریاضی برای شما یا کودکتان…
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا خواندن یک متن یا درک…
شاید تا حالا برای شما پیش آمده باشد که بخواهید مطلبی بنویسید و کلمات زیبایی…
مچ پای ما از استخوانهای ریز و ظریفی تشکیل شده است که در اثر ضربه…
درای نیدلینگ یا سوزن خشک نوعی درمان است که برای رفع درد و مشکلات حرکتی…
یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد ممکن است دچار آن شوند، سیاتیک نام دارد.…