کمردرد پنجمین دلیل شایع مراجعه به پزشک است و تقریباً 60 تا 80 درصد افراد در طول زندگی خود دچار این مشکل میشوند. نتایج برخی از مطالعات نشان دادهاند که تا 23 درصد از بزرگسالان جهان از کمردرد مزمن رنج می برند. یکی از بهترین روشهای درمان کمردرد فیزیوتراپی است. در این مقاله میخواهیم به بررسی فيزيوتراپي كمر بپردازیم و تمرینات مخصوص آن را با تصویر توضیح دهیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
نتایج پژوهشها نشان میدهد که از هر ده نفر، هشت نفر در سراسر جهان حداقل یک بار در طول زندگی خود دچار کمردرد میشوند. کمردرد یکی از شایعترین دلایل غیبت از کار است و بسیاری از افراد در دنیا به این دلیل مجبور هستند مرخصی بگیرند. فردی که دچار این مشکل میشود ممکن است درد را در اطراف کمر احساس کند که به پایین باسن کشیده میشوند. حتی گاهی اوقات پاها را هم درگیر میکنند.
گاهی کمردرد فرد را از انجام فعالیتهای روزمره بازمیدارد. یعنی فرد ممکن است حتی نتواند خم شود، چیزی را بلند کند یا کارهای بسیار ساده را انجام دهد. اغلب، درد با بیحسی و سوزن سوزن شدن در هر دو پا و در موارد شدید، از دست دادن قدرت یا احساس در اندام تحتانی همراه است. این مشکل را میتوان به 3 دسته تقسیم کرد:
این دسته بندی با توجه به مدت زمان کمردرد انجام میشود. در حالت کمردرد شدید، این مشکل برای کمتر از 6 هفته در جریان است. در کمردرد حاد مشکل بین 6 تا 12 هفته طول میکشد. در کمردرد مزمن نیز مشکل ممکن است تا 12 هفته یا بیشتر طول بکشد. کمردردی که بیش از سه ماه طول بکشد مزمن در نظر گرفته میشود.
درد در ناحیه کمر به دلایل متعددی رخ میدهد. از جمله:
برای آشنایی با فیزیوتراپی سالمندان می توانید مقاله فیزیوتراپی سالمندان در منزل را مطالعه نمایید.
گاهی برخی از تمرینات موجب بدتر شدن کمردرد میشود. فیزیوتراپ باید این موضوع را مدنظر داشته باشد و به فرد نشان دهد که از کدام ورزشها باید اجتناب کنید و کدام موارد میتوانند به تسکین درد او کمک کنند. گاهی درمانهای دستی میتوانند عوارض جانبی داشته باشند. این عوارض معمولاً جدی نیستند و فقط برای مدت کوتاهی باقی میمانند.
به عنوان مثال، ممکن است فرد در ناحیه تحت درمان احساس سفتی یا ناراحتی کند. اگر تمرینات خانگی فرد شامل حرکاتی باشد که فرد به آنها عادت نداشته باشد، ممکن است عضلات او در روز بعد درد بگیرند. این امر کاملاً طبیعی است و با قویتر شدن عضلات این موارد نیز رفع میشوند. البته گاهی آسیبهای جدیتری هم ممکن است رخ بدهد؛ اما این موارد معمولاً نادر هستند. فیزیوتراپ قبل از انجام هر گونه تمرین و درمان در مورد خطرات احتمالی آن با بیمار صحبت خواهد کرد. علاوه بر این، فیزیوتراپ باید هنگام انجام هر گونه درمان عملی، احساس فرد را بررسی کند و در صورتی که فرد در یا ناراحتی را در حین درمان تجربه میکند، تمرین را متوقف کند.
از آنجایی که کمردرد میتواند هر لحظه عود کند، خوب است که در صورت دچار شدن به آن سریعتر برای دریافت درمان اقدام کنید. فیزیوتراپ تشخیص میدهد که کدام رویکرد درمانی با توجه به نوع کمردردی که به آن دچار شدهاید، برایتان مناسب است. فیزیوتراپی در کاهش درد مؤثر است. علاوه بر این از عود احتمالی کمردرد در آینده نیز جلوگیری میکند. از آنجایی که کمردرد نیاز به یک رویکرد درمانی چند جانبه دارد، فیزیوتراپی نیز برای درمان آن از ترکیبی از روشهای درمانی مختلف استفاده میکند. درمان برای شما شخصیسازی میشود. در ادامه انواع فیزیوتراپی کمر را توضیح میدهیم.
گاهی فیزیوتراپ برای درمان کمردرد از ماشینهای مخصوص مانند IFT، TENS و درمان اولتراسوند استفاده میکند. هر کدام از این دستگاهها ساختار ایجادکننده درد را هدف قرار میدهند و در کاهش درد و التهاب مؤثر هستند.
در لیزردرمانی از طول موج خاصی از انرژی برای کاهش درد و شروع روند بهبودی استفاده میشود. این روش میتواند اسپاسم عضلات کمر را کاهش دهد و موجب افزایش گردش خون در ناحیه آسیب دیده شود. در نتیجه روند بهبودی را تسریع بخشد.
در این روش از دستکاری و تحریک ستون فقرات برای درمان کمردرد استفاده میشود. این روش به بازیابی دامنه حرکتی مفاصل کمر کمک میکند و عملکرد این بخش را بهبود میبخشد. علاوه بر این، موجب کاهش تحریکپذیری عصبی و بهبود حرکت بافتهای نرم اطراف ستون فقرات میشود.
مطالعه مقاله فیزیوتراپی برای دیسک کمر از دست ندهید.
تمرینات فیزیوتراپی کمردرد هم روش دیگری است که برای درمان این مشکل استفاده میشود. این تمرینات تقویتی هستند و موجب افزایش قدرت و استقامت عضلات کمر میشوند. نکته مثبتی که در مورد تمرینات فیزیوتراپی کمر وجود دارد این است که میتوان این تمرینات را در خانه نیز اجرا کرد.
از فواید فیزیوتراپی کمر در منزل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در ادامه به آموزش فیزیوتراپی کمر در منزل میپردازیم.
برای اجرای این تمرین به پشت دراز بکشید.
سپس زانوهای خود را به سمت سینه خم کنید. با دستان خود دور زانوها را نگه دارید.
چند ثانیه صبر کنید.
سپس دستان را رها کنید. 20 ثانیه صبر کنید و دوباره تمرین را اجرا کنید.
این حرکت را در 3 ست 5 تایی اجرا کنید.
برای اجرای این تمرین روی زمین دراز بکشید. سپس زانوهای خود را به یک سمت خم کنید.
حال زانوها را به سمت دیگر خم کنید.
این حرکت را 10 بار برای هر طرف اجرا کنید. 3 بار در طول روز این تمرین را تکرار کنید.
روی شکم خود دراز بکشید. حال به آرامی قسمت بالایی بدن خود را بالا بیاورید.
نیازی نیست بدن را در این حالت نگه دارید. وقتی حرکت را اجرا کردید، به حالت قبل برگردید.
این تمرین را در 3 ست 10 تایی تکرار کنید. توصیه میکنیم. به طور کلی هم 3 بار در طول روز این ستها را اجرا کنید.
برای اجرای این تمرین به پشت دراز بکشید.
حال به آرامی و بدون تکان دادن بخش بالایی بدن، یک پای خود را روی پای دیگر خم کنید.
20 ثانیه در این حالت بمانید.
این تمرین را 5 بار برای هر پا اجرا کنید. توصیه میکنیم 3 ست در روز تمرین را تکرار کنید.
برای اجرای این تمرین روی زانوها و دستان خود بنشنید. سپس با نزدیک کردن چانه به سینه، پشت خود را به بیرون خم کنید. به گونهای که حالت گنبدی شکل ایجاد شود.
حال با دور کردن سر از سینه و بالا دادن باسن، بدن خود را به داخل خم کنید.
این تمرین را 20 بار اجرا کنید.
برای اجرای این تمرین روی زانوهای خود بنشینید. سپس دستان خود را کاملاً به سمت جلو دراز کنید و سر را به زمین نزدیک کنید.
30 ثانیه در این حالت بمانید. این تمرین را 5 بار تکرار کنید.
برای اجرای این تمرین روی زمین دراز بکشید. یک رول فومی را در بخش بالایی پشت خود قرار دهید. 30 ثانیه در این حالت بمانید و اجازه دهید بخش کمر شما روی زمین بماند.
برای اجرای این تمرین به یک توپ خاردار کوچک نیاز دارید. توپ را زیر بخشی از باسن قرار دهید که در آن احساس درد میکنید. به آرامی توپ را برای 30 تا 60 ثانیه در بخش عضلانی باسن حرکت دهید.
دو زانو روی زمین بنشینید. حال یک زانوی خود را از روی زمین بلند کنید و 90 درجه خم کنید. 30 ثانیه در این حالت بمانید.
این تمرین را 5 بار برای هر پا تکرار کنید.
برای اجرای این تمرین روی زانوهای خود بنشینید. سپس دستان خود را کاملاً به سمت جلو دراز کنید. دقیقا شبیه به تمرین ششم سر را به زمین نزدیک کنید.
حال یکی از دستان خود را به جای این که به سمت جلو دراز کنید، از زیر بدن خود به سمت مقابل دراز کنید. به عنوان مثال، دست راست را به سمت چپ دراز کنید.
30 ثانیه در این حالت بمانید.
5 بار این تمرین را برای هر طرف اجرا کنید.
برای اجرای این تمرین به یک کش پیلاتس یا بدنسازی نیاز دارید.
روی زمین دراز بکشید. زانوهای خود را خم کنید. حال دور کش را دور کف یکی از پاهای خود قرار دهید.
این پا را از روی زمین بلند کنید و به سمت سقف صاف دراز کنید. کش را با دو دست خود نگه دارید.
30 ثانیه در این حالت بمانید. این تمرین را 5 بار برای هر دو پا تکرار کنید.
مدت زمان فیزیوتراپی کمر به شدت درد و میزان آسیب بستگی دارد. به همین دلیل نمیتوان زمان مشخصی را برای فیزیوتراپی کمر بیان کرد و این مدت زمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
هزینه فیزیوتراپی کمر با توجه به عوامل مختلفی تعیین میشود، از جمله:
به همین دلیل قیمت فیزیوتراپی کمر متفاوت است؛ اما شما میتوانید پیش از جلسات در مورد قیمت از فیزیوتراپ خود سؤال بپرسید و راهنمایی کامل دریافت کنید.
برای اطلاع بیشتر درباره فیزیوتراپی می توانید فیزیوتراپی در منزل را مطالعه نمایید.
در این مطلب به بررسی فیزیوتراپی کمر پرداختیم و روشهای انجام این کار را توضیح دادیم. تمرینات مختلفی برای درمان کمردرد وجود دارد و نوع تمرینات با توجه به آسیب و شدت درد توسط فیزیوتراپ مشخص میشود. نکته مثبت این است که میتوانید جلسات فیزیوتراپی کمردرد را در منزل برگزار کنید. تیم توان هاب متشکل از فیزیوتراپهای مجرب و ماهری است که خدمات خود را در منزل نیز ارائه میدهند. علاوه بر این، میتوانید از خدمات پشتیبانی 24 ساعته توان هاب نیز بهره مند شوید.
آیا تا به حال حس کردهاید که درک مفاهیم ساده ریاضی برای شما یا کودکتان…
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا خواندن یک متن یا درک…
شاید تا حالا برای شما پیش آمده باشد که بخواهید مطلبی بنویسید و کلمات زیبایی…
مچ پای ما از استخوانهای ریز و ظریفی تشکیل شده است که در اثر ضربه…
درای نیدلینگ یا سوزن خشک نوعی درمان است که برای رفع درد و مشکلات حرکتی…
یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد ممکن است دچار آن شوند، سیاتیک نام دارد.…