فلج مغزی یک بیماری خطرناک در کودکان است که میتواند تاثیرات بسیاری بر روی حرکت و عملکرد عادی آنها داشته باشد. طبق گزارش WHO، بیش از 17 میلیون نفر در جهان با فلج مغزی زندگی میکنن و حدود 50٪ از کودکان مبتلا نیاز جدی به کاردرمانی دارند.
کودکان مبتلا به فلج مغزی به مراقبت و کاردرمانی مناسبی نیاز دارند تا بتوانند توانایی حرکت عادی خود را بازیابند؛ به همین علت تصمیم گرفتیم در این مقاله، به بررسی نقش کاردرمانی فلج مغزی در توانبخشی این کودکان بپردازیم.
فلج مغزی یک اختلال پزشکی جدی است که به دلیل آسیب به بخشهایی از مغز که مسئول کنترل حرکات ارادی بدن هستند، ایجاد میشود. این مشکل میتواند منجر به اختلال در حرکت و کنترل عضلات، تعادل، احساسات و حتی توانایی صحبت کردن شود. آثار فلج مغزی میتواند در یک یا هر دو طرف بدن ظاهر شده و باعث از دست رفتن توانایی حرکتی بدن گردد. این وضعیت ممکن است در کودکان مختلف با شدتها و عوارض متفاوتی ظاهر شود. بعضی کودکان از دوران جنینی به این بیماری دچار هستند و بعضی دیگر نیز در اوایل زندگی به آن مبتلا میشوند.
فلج مغزی میتواند در اثر آسیب به مغز کودک هنگام زایمان، تروما ناشی از حوادث، عوامل ژنتیکی، عفونتهای مغزی، تومورها یا سایر بیماریهای مغزی ایجاد شود. درمان و کنترل این بیماری نیز معمولا شامل ترکیبی از روشهای فیزیوتراپی، کاردرمانی فلج مغزی، دارو و در موارد شدیدتر جراحی است.
مراقبتهای مناسب و درمان به موقع میتواند به کودک مبتلا کمک کند تا به حداکثر تواناییاش برسد و تا حدود زیادی بهبود یابد. ارتباط مستمر با پزشکان و تیم درمانی مناسب، نقش مهمی در مدیریت و بهبودی فلج مغزی دارد.
علائم اصلی این اختلال که میتواند نیاز به کاردرمانی فلج مغزی را ضروری کند، شامل موارد زیر است:
همچنین پیشنهاد می شود درباره کاردرمانی پا اطلاعات بیشتری کسب کنید.
کاردرمانی یکی از معدود روشهاییست که واقعاً میتواند کیفیت زندگی یک کودک مبتلا به CP رو بهطور قابل لمس و عملی بالا ببرد.
برخلاف تصور خیلیها، کاردرمانی فقط تمرینهای فیزیکی خشک و بیروح نیست. هدفش اینه که فرد بتونه با شرایط بدنی خاص خودش، تا جای ممکن مستقل زندگی کنه. این یعنی:
کاردرمانی برای کودک مبتلا به فلج مغزی (CP)، همچون پلی است میان تواناییهای فعلی او و زندگی روزمرهای که در انتظارش است. بدون این مداخله تخصصی، حتی قویترین عضلات نیز نمیتوانند عملکرد مؤثری داشته باشند؛ چرا که آنچه کاردرمانگر آموزش میدهد، نه صرفاً تقویت عضله، بلکه نحوه کاربرد مؤثر آن در فعالیتهای واقعی زندگی است.
بنابراین، کاردرمانی نهتنها یک ضرورت است، بلکه یکی از بنیادیترین و کلیدیترین ارکان فرایند توانبخشی در کودکان مبتلا به فلج مغزی بهشمار میرود.
طبق توصیهی American Academy for Cerebral Palsy and Developmental Medicine، شروع درمان قبل از ۲ سالگی بهترین زمانه؛ چون انعطافپذیری مغز در این سن بالاتر از هر زمان دیگهای می باشد (منبع PubMed).
کاردرمانی یک جزء مهم از مراقبت و درمان کودکان مبتلا به فلج مغزی است. این برنامهها برای بهبود حرکت، تقویت عملکرد عضلانی، تعادل و کنترل حرکات کودک طراحی میشوند. تیم کاردرمانی فلج مغزی معمولا به یک فیزیوتراپیست، کاردرمانگر و گاهی نیز به یک گفتاردرمانگر نیاز دارد. به طور کلی، برنامهریزی برای کاردرمانی کودکان فلج مغزی به موارد زیر نیازمند است:
وقتی وارد مرکز شدیم، از همون ابتدا ارزیابیهای زیر انجام شد:
اگر مرکز توانبخشی بدون انجام این ارزیابیها، مستقیماً برنامه درمانی ارائه بده، حتماً شک کنید. برنامهی استاندارد باید بر اساس تستهای فردی طراحی بشود.
مطالعه مقاله کاردرمانی برای ایستادن کودک از دست ندهید.
به طور کلی تمرینات کاردرمانی فلج مغزی به چند دسته تقسیم می شود. برای انجام هر تکنیک و تمرینی حتما باید با پزشک، کاردرمانگر و یا فیزیوتراپیست مشورت کنید. اما به طور کلی شامل موارد زیر است:
پیشنهاد می شود مقاله درباره گفتاردرمانی فلج مغزی در وب سایت توان هاب را مطالعه نمایید.
این تمرینات میتوانند با همکاری تیم کاردرمانی فلج مغزی، والدین و خانواده به صورت منظم و تدریجی انجام شده و به بهبود حرکت و تعادل کودکان فلج مغزی کمک کنند. اهمیت انجام صحیح و منظم این تمرینات برای بهبود کودکان فلج مغزی بسیار بالا است.
در صورت تمایل و نیاز به دریافت خدمات کاردرمانی در منزل خود می توانید با کاردرمانگران حرفه ای و باتجربه توان هاب از طریق راه هاب ارتباطی درج شده در سایت تماس بگیرید.
در تجربهای که با درمانگران مجموعه توان هاب داشتیم، این تمرینها بیشترین تأثیر رو داشتند:
مثل توپ ژلهای، تکه پارچه خشن، اسباببازی پلاستیکی. این تمرین کمک کرد که انگشتها رو بهتر کنترل کنند.
کمک میکند تا دقت دیداری-حرکتیش بالا برود و راحتتر غذا بخورد یا چیزی رو نشونه بگیرند.
حرکات تعادلی روی توپ برای تقویت عضلات مرکزی عالی بود.
به گفتهی Cochrane Review، تمرینات حرکتی تعادلی در کودکانی با CP، بهبود تعادل را تا ۲۸٪ نسبت به گروه کنترل افزایش میدهد .
چند اشتباه رایج والدین در مسیر کاردرمانی
اشتباه پیامد عدم پیگیری مداوم بازگشت به الگوهای حرکتی ناسالم انتخاب درمانگر غیرمتخصص در CP برنامه ناکارآمد و بینتیجه مقایسه کودک با دیگران فشار روحی بیمورد برای کودک و والدین تمرینهای اشتباه در خانه آسیب عضلانی یا کاهش انگیزه
در مقایسهای که بین کاردرمانی سنتی، کاردرمانی همراه با تکنولوژی (مثل واقعیت مجازی) و روشهای مکمل مثل آبدرمانی انجام داده شده است، نتایج جالبی پیدا کردند: طبق تحقیقی که در PubMed منتشر شده، استفاده ترکیبی از کاردرمانی و تکنولوژیهای جدید، اثربخشی حرکتی را تا ۳۵٪ بیشتر کرده است.
از نظر ما، ترکیب این روشها زمانی بهترین نتیجه رو میدهد که کاردرمانگر، فرد بیمار رو بهصورت فردی بشناسد و درمان شخصیسازیشده برای او ارائه بدهد.
فلج مغزی نوعی بیماری است که میتواند بر کنترل عضلات و در نهایت تعادل و حرکت کودکان اثر بگذارد؛ به همین علت در این مقاله، به معرفی کاردرمانی فلج مغزی کودکان و نقش آن در درمان این بیماری پرداختیم. با توجه به اهمیت و تاثیر بزرگی که کاردرمانی برای این کودکان دارد، لازم است که به محض شروع علائم بیماری در کودک، به پزشک مراجعه کنید و تمرینات لازم شروع شود. انجام این تمرینات غالبا شامل چند بخش متفاوت است تا بتواند همه عضلات درگیرشده را تقویت کند.
موضوع | نکات کلیدی |
---|---|
بهترین زمان شروع | زیر ۲ سال |
مؤثرترین تمرینات | حرکات تعادلی، گرفتن اشیا، بازیهای دیداری-حرکتی |
ابزارهای کمکدرمانی | توپ درمانی، واقعیت مجازی، اپلیکیشن موبایل |
نکته تجربه شخصی | درمان پیوسته + تعامل صمیمی با درمانگر، عامل موفقیت اصلی |
بزرگترین مسئولیت ما در تیم پویای توان هاب مراقبت از سلامت جامعه توانخواهان است. ما در خانواده توان هاب تنها یک هدف داریم و آن اینکه کلیه خدمات توانبخشی شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و ارتوپدی را بهصورت تخصصی در منزل شما عزیزان ارائه دهیم. در راستای تحقق این هدف، مشاوره تخصصی توان هاب برای شما عزیزان رایگان است و با ثبت درخواست تماس، کارشناسان ما در کوتاهترین زمان ممکن با شما تماس میگیرند و بهمحض شروع درمان، درمانگران ما با کلیه تجهیزات لازم در منزل شما حضور پیدا خواهند کرد.
منابع :
childbirthinjuries
theottoolbox
cerebralpalsyguide
بله، ولی نوع و شدت آن باید بسته به شرایط هر کودک تعیین شود.
بسته به وضعیت حرکتی و شناختی کودک، بین ۲ تا ۵ جلسه در هفته پیشنهاد میشود.
در مجموعه ما، بسته به بیمار و تخصص درمانگر، از 1,000,000 تا 1,500,000 هزار تومان برای هر جلسه متغیر است.
بهترین زمان شروع کاردرمانی، هرچه زودتر بعد از تشخیصه. معمولاً از ۶ تا ۸ ماهگی میشه تمرینات اولیه رو شروع کرد. چون طبق گفتهی National Institutes of Health، مغز در این سنین انعطافپذیری بالاتری برای شکلگیری مسیرهای عصبی جدید داره.
کاردرمانی روی عملکردهای روزمره و حرکات دقیق تمرکز داره (مثل استفاده از دست برای غذا خوردن یا نقاشی کشیدن)، اما فیزیوتراپی بیشتر به تقویت عضلات و بهبود الگوی راه رفتن کمک میکنه. خیلی وقتها این دو مکمل هم هستن، نه جایگزین.
ابزارهایی مثل توپ درمانی، اسباببازیهای با بافتهای مختلف، پازلهای دستورزی، یا حتی اپلیکیشنهایی مثل Toca Boca و Special iApps میتونن مفید باشن. انتخاب ابزار باید متناسب با نیاز کودک باشه.
بستگی به شدت CP، سن کودک و میزان پیگیری داره. ولی معمولاً بین ۳ تا ۶ ماه میشه پیشرفتهایی مثل بهتر شدن کنترل دستها، نشستن پایدار یا حتی تعاملات بیشتر با محیط رو دید.
آیا تا به حال با فردی مواجه شدهاید که اختلال شنوایی داشته باشد؟ سمعک ها (hearing…
آیا تا به حال حس کردهاید که درک مفاهیم ساده ریاضی برای شما یا کودکتان…
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا خواندن یک متن یا درک…
شاید تا حالا برای شما پیش آمده باشد که بخواهید مطلبی بنویسید و کلمات زیبایی…
مچ پای ما از استخوانهای ریز و ظریفی تشکیل شده است که در اثر ضربه…
درای نیدلینگ یا سوزن خشک نوعی درمان است که برای رفع درد و مشکلات حرکتی…