فلج مغزی که به عنوان یک بیماری اسکلتی – عضلانی شناخته میشود، در حال حاضر، بیش از 17 میلیون نفر را در جهان به خود درگیر کرده است؛ به همین دلیل، آشنایی با روشهای درمان فلج مغزی، امر بسیار مهمی است. فلج مغزی به دلیل آسیب به مغز جنین در دوران بارداری، هنگام تولد یا دوران نوزادی رخ میدهد؛ با این حال، در بسیاری از موارد علت دقیق آن ناشناخته است.
آسیب مغزی علاوه بر ناتوانی در کنترل حرکت، میتواند در گفتار، تمرکز، بینایی و شنوایی نیز مشکل ایجاد کند. با این حال، اگر در سن مناسبی برای درمان آن اقدام شود، میتوان به کنترل و کاهش عوارض آن امیدوار بود. در این مقاله با روشهای درمان فلج مغزی و میزان اثرگذاری هر یک بیشتر آشنا میشویم.
فلج مغزی یک ناتوانی جسمی است که در اثر آسیب به مغز کودک در زمان بارداری یا بعد از تولد ایجاد میشود. اگرچه این بیماری بر حرکات عضلانی تاثیر میگذارد، اما دلیل اصلی آن، اختلالی است که در سیستم عصبی ایجاد میشود. این ناهنجاری در مناطقی از مغز که حرکات ماهیچهها را کنترل میکنند رخ میدهد و به همین علت به آن فلج مغزی میگویند.
یکی از علل شایع به وجود آمدن فلج مغزی در دوران بارداری این است که به هر دلیلی خونرسانی به مغز کودک مختل شود. عواملی مانند گرفتگی عروق خونی و آسیب فیزیکی از مواردی هستند که باعث اختلال در خون رسانی به جنین میشوند. خوشبختانه این بیماری در طول زمان پیشرفت نمیکند و معمولا ناتوانیها در یک سطح مشخص باقی میمانند؛ اما از طریق درمان فلج مغزی در سنین پایین، میتوان بسیاری از عوارض را برطرف نمود. روشهای درمان این اختلال میتواند شامل تکنیکهای گوناگونی مانند عمل جراحی، فیزیوتراپی، درمان با سلولهای بنیادی و… باشد.
اختلالات ناشی از فلج مغزی ممکن است ماهها یا حتی سالها پس از تولد قابل شناسایی نباشند و به همین دلیل درمان فلج مغزی به تاخیر بیفتد. وجود این بیماری به ویژه در کودکان 0 تا 12 ماههای که دارای ضعف در حرکات، ضعف عضلانی، اختلالات مفاصل، وضعیت بدنی نامناسب و… هستند و نمیتوانند به طور مستقل به فعالیت بپردازند، محتمل است.
نوزادان مبتلا به فلج مغزی دیرتر از همسالان خود حرکاتی مانند غلت زدن، نشستن، خزیدن یا راه رفتن را آغاز میکنند. در اوایل دوران نوزادی، آنها ممکن است رفلکسهایی داشته باشند که به طور معمول ناپدید نمیشوند.
پیشنهاد می شود برای آشنایی کامل با انواع سکته مغزی مقاله مورد نظر را مطالعه نمایید.
برخی از عوامل خطر که باعث این بیماری میشوند و درمان فلج مغزی را ضروری میکنند شامل موارد زیر است:
به طور کلی، این بیماری میتواند در سه نوع مختلف ظهور پیدا کند.
در قدم اول، لازم است که وجود این بیماری تشخیص داده شود و سپس با توجه به سطح بیماری، برای درمان فلج مغزی برنامهریزی شود. این اختلال در گام اول با معاینه فیزیکی تشخیص داده میشود. در طول معاینه، پزشک شرح حال کاملی از قبل از تولد، هنگام و بعد از تولد کودک و مادر دریافت میکند. این بیماری معمولا تا پیش از 6 تا 12 ماهگی تشخیص داده نمیشود. این دوره، زمانی است که کودک باید به نقاط مهم رشد مانند راه رفتن و کنترل دست و سر برسد.
به طور کلی، برای تشخیص بیماری میتوان از تست های تشخیصی زیر استفاده کرد:
بعد از اینکه به کمک این آزمایشها، وجود بیماری تایید شد، بر حسب شدت و سن کودک، برنامههای درمانی منظمی تجویز میشود. درمان فلج مغزی میتواند شامل مرحلههای متعددی باشد که پزشک پس از هر مرحله، میزان پیشرفت را بررسی مینماید.
مطالعه مقاله گفتاردرمانی فلج مغزی از دست ندهید.
درمان فلج مغزی بر به حداقل رساندن ناهنجاریها و بهبود کیفیت زندگی بیمار متمرکز است؛ و البته تلاش میکند از بروز سایر عوارض در آینده پیشگیری کند. کودکان و بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی نیاز به درمان طولانی مدت با یک تیم متخصص دارند. این درمانها شامل انواع روشهای جراحی و غیر جراحی است.
سلولهای بنیادی این توانایی را دارند که به سلولهای مغزی آسیب دیده تبدیل شوند. بنابراین در درمان فلج مغزی میتوان از آنها استفاده کرد. به همین ترتیب، این سلولها میتوانند جایگزین اعصاب و عضلات آسیب دیده نیز بشوند. بنابراین، این درمان میتواند پیشرفت بیماری را کاهش داده یا آن را به طور کامل متوقف کند و حتی در مواردی باعث پسرفت آن شوند.
میزان موفقیت این درمان با سن بیمار، طول مدت بیماری و وضعیت فعلی بیمار نسبت مستقیم دارد. اگر بیماری بسیار پیشرفته باشد، ممکن است بیش از یک درمان مورد نیاز باشد.
همچنین پیشنهاد می دهیم مقاله گفتاردرمانی برای کودکان اوتیسم مطالعه نمایید.
روشهای توانبخشی میتواند به صورتهای گوناگونی برای درمان فلج مغزی مورد استفاده قرار گیرند که بعضی از مهمترین آنها شامل موارد زیر است.
روشهای فیزیوتراپی شامل تمریناتی است که برای حفظ و بهبود حرکت کودک طراحی میشوند. این روش یکی از مهمترین و موثرترین درمانها برای کودکان فلج مغزی است.
اهداف اصلی فیزیوتراپی شامل موارد زیر است:
گفتار درمانی میتواند به کودکانی که در برقراری ارتباط با دیگران مشکل دارند کمک کند. یک کارشناس گفتاردرمانی میتواند تمرینهایی را ارائه دهد که قدرت تکلم و شنیدن کودک را افزایش دهد؛ یا در بعضی موارد روشهای جایگزین مانند استفاده از زبان اشاره یا تصاویر را به کودک آموزش دهد.
هدف کاردرمانی این است که به کودک فلج مغزی کمک کند تا در انجام فعالیتهای روزمره خود مستقل شود. کاردرمانگر میتواند به کودک در مورد بهترین روش انجام فعالیتهایی که قدری پیچیده هستند، مانند رفتن به دستشویی، لباس پوشیدن یا بستن بند کفش آموزش دهد. روشهای کاردرمانی میتوانند برای بزرگسالانی که درگیر فلج مغزی هستند نیز بسیار کمککننده باشد.
اگرچه امروزه نمیتوان آسیب مغزی را به طور کامل از بین برد، اما یک درمان برنامهریزی شده میتواند به افراد کمک کند تا زندگی مستقلی داشته باشند. با این حال، تشخیص زودهنگام در درمان بسیار مهم است. رویکرد درمان با توجه به شرایط هر فرد تعیین میشود که در اغلب موارد شروع با توانبخشی به ویژه در دوره اولیه بسیار مهم است.
در نوزادی که هنوز در حال رشد است، میتوان عملکرد سلولهای آسیب دیده مغز را به سلولهای اطراف آموزش داد. دستیابی به این امر تنها با توانبخشی اولیه امکان پذیر است. بنابراین، تمرینات توانبخشی برای نوزادانی که قبل از هفتم ۳۰ بارداری متولد شدهاند و در معرض خطر جدی فلج مغزی هستند را میتوان آغاز کرد.
از آنجا که تمرینات توانبخشی برای درمان فلج مغزی، میتواند تا حدود سه سالگی به طور منظم ادامه داشته باشد، استفاده از خدمات توانبخشی در منزل توان هاب میتواند بسیار کمککننده باشد. استفاده از این خدمات میتواند زحمت رفت و آمد هر روزه را از دوش شما بردارد و با کاهش استرس کودک، انگیزه او را برای همکاری با درمانگر افزایش دهد.
برای آشنایی بیشتر با خدمات مجموعه توان هاب می توانید فیزیوتراپی در منزل و کاردرمانی در منزل و گفتار درمانی در منزل را دنبال کنید.
فلج مغزی نوعی بیماری است که میتواند در زمان بارداری یا پس از تولد برای کودک ایجاد شود و باعث اختلال در حرکت عضلات او گردد. این کودکان معمولا دیرتر از همسالان خود حرکات فیزیکی مانند غلتیدن، نشستن و راه رفتن را میآموزند و در نحوه صحیح انجام رفتارهای حرکتی مشکل دارند.
علائم این مشکل میتواند پس از چند ماه یا چند سال ظاهر شود که به کمک معاینات فیزیکی، تصویربرداری و آزمایش ژنتیک قابل تشخیص است. برای درمان و کنترل عوارض این بیماری نیز از توانبخشی، عمل جراحی، سلول بنیادی و… استفاده میشود. تمرینات توانبخشی به خصوص در سنین پایین، میتواند تاثیر قابل ملاحظهای در درمان فلج مغزی داشته باشد. برای استفاده از خدمات توانبخشی در منزل توان هاب میتوانید با ما تماس بگیرید.
آیا تا به حال حس کردهاید که درک مفاهیم ساده ریاضی برای شما یا کودکتان…
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا خواندن یک متن یا درک…
شاید تا حالا برای شما پیش آمده باشد که بخواهید مطلبی بنویسید و کلمات زیبایی…
مچ پای ما از استخوانهای ریز و ظریفی تشکیل شده است که در اثر ضربه…
درای نیدلینگ یا سوزن خشک نوعی درمان است که برای رفع درد و مشکلات حرکتی…
یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد ممکن است دچار آن شوند، سیاتیک نام دارد.…
View Comments
ممنون از محتواهای عالی