فیزیوتراپی یکی از رایجترین درمانها برای درد گردن و دیسک گردن است. اکثر برنامههای فیزیوتراپی برای گردن و کتف شامل استفاده از روشهایی برای کاهش درد یا سفتی عضلات و تقویت این بخش میشود. نکته مثبتی که در مورد فیزیوتراپی وجود دارد این است که میتوان جلسات آن را در منزل نیز برگزار کرد. در این مقاله میخواهیم به آموزش فیزیوتراپی گردن در منزل بپردازیم و تمرینات مخصوص دیسک گردن را با تصویر توضیح دهیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
اهداف فیزیوتراپی گردن چیست؟
با کمک فیزیوتراپی گردن میتوان به اهداف زیر دست یافت:
- کاهش درد و سفتی عضلات
- بهبود دامنه حرکتی سر و گردن
- ارتقا و تقویت گردن و عضلات پشتیبان آن
- راهکارهایی برای جلوگیری از عود کردن درد
حتی اگر نتوان با کمک فیزیوتراپی درد دیسک گردن و کتف را به طور کامل از بین برد، با این حال میتوان با کمک این تمرینات وضعیت و عملکرد گردن را تا حد زیادی بهبود بخشید. هر چند حتی درمان بیرونزدگی دیسک گردن با ورزش میسر است و دردهای سادهتر با تمرینات فیزیوتراپی سریعتر رفع میگردند.
چه زمانی انجام فیزیوتراپی گردن توصیه میشود؟
فیزیوتراپی برای گردن ممکن است در موارد مختلفی توصیه شود، مانند:
- درد مزمن نامشخص: زمانی که گردن درد ادامه دارد یا مدام عود میکند، شناسایی منبع یا مکانیسم دقیق درد ممکن است دشوار باشد. حتی در این حالت بهتر است به دنبال افزایش قدرت عضلات گردن باشیم؛ زیرا این گونه گردن در برابر درد مقاومتر میشود.
- بهبودی پس از آسیبدیدگی: برخی از آسیبها میتوانند به بافت نرم و مفاصل گردن آسیب برسانند و منجر به درد یا سفتی عضلات شوند. این درد گاهی میتواند هفتهها یا حتی بیشتر هم طول بکشد. در این شرایط فیزیوتراپی گردن در منزل میتواند باعث کاهش درد شود و عملکرد طبیعی گردن را بازگرداند.
- بهبودی پس از جراحی: برخی از جراحیهای انجام شده روی گردن میتواند منجر به درد و سفتی قابلتوجهی در هفتهها و ماههای بعدی پس از عمل شود. به عنوان مثال، عمل جراحی دیسککتومی قدامی گردن با فیوژن (ACDF) شامل ادغام 2 یا چند مهره در گردن است که میتواند نحوه حرکت برخی از عضلات گردن و قسمت بالایی پشت را تغییر دهد. در چنین مواردی، فیزیوتراپی ممکن است به رفع سفتی، افزایش عملکرد گردن و کاهش یا جلوگیری از اسپاسم دردناک در حین بازسازی عضلات کمک کند.
تأثیر فیزیوتراپی بر دیسک گردن بیشتر از این موارد است و گاهی حتی به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی بزرگتر برای سایر بیماریها یا شرایط مزمن توصیه میشود.
پیشنهاد می شود مقاله فیزیوتراپی کودکان از دست ندهید.
چه زمانی باید از انجام فیزیوتراپی گردن اجتناب کرد؟
گاهی عوارض فیزیوتراپی گردن بیشتر از مزایای آن خواهد بود. در برخی موارد فیزیوتراپی به کاهش درد گردن کمکی نمیکند یا حتی مشکل را بدتر میکند. در صورت وجود شرایط زیر معمولاً فیزیوتراپی را برای گردن توصیه نمیکنند:
- بیثباتی قابل توجه ستون فقرات: گاهی اوقات ستون فقرات گردنی به اندازه کافی برای ورزش کردن پایدار نیست؛ مثلاً اگر استخوان مهره شکسته شده یا انحطاط ستون فقرات باعث فشرده شدن طناب نخاعی یا ریشه عصبی شده باشد. در چنین مواردی، برای جلوگیری از آسیب بیشتر باید قبل از شروع فیزیوتراپی ستون فقرات را تثبیت کرد.
- مشکل جدی زمینهای-پزشکی: اگر گردن درد ناشی از عفونت یا تومور باشد، ابتدا باید به علت اصلی رسیدگی شود. به عنوان مثال، اگر یک تومور سرطانی علت بروز درد گردن باشد، انجام تمرینات موجب کاهش اندازه تومور نمیشود و مشکل میتواند بزرگتر و بدتر شود.
می توان برای آشنایی با توانبخشی بیماران سکته مغزی مقاله توانبخشی سکته مغزی را مطالعه نمایید.
فیزیوتراپی دیسک گردن در منزل
از ویژگیهای مثبت فیزیوتراپی گردن و کتف این است که میتوان جلسات آن را در منزل نیز برگزار کرد. از مزایای برگزاری جلسات فیزیوتراپی گردن در منزل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صرفهجویی در وقت
- صرفهجویی در هزینهها
- عدم نیاز به رفت و آمد
- آسودگی خاطر بیمار
- راحتی بیشتر
- احساس امنیت بیشتر
- برنامهریزی راحتتر
مطالعه مقاله فیزیوتراپی صورت از دست ندهید.
تمرینات فیزیوتراپی گردن، دیسک گردن و کتف
در صورتی که فرد به فیزیوتراپی نیاز داشته باشد، ابتدا فیزیوتراپ وضعیت او را بررسی میکند. عکسهای بیمار بررسی میگردد. از او خواسته میشود تا یک سری حرکات را اجرا کند. سوابق پزشکی بیمار نیز بررسی میشود. سپس با توجه به علائم و شرایط فرد تمریناتی برای او طرح میشود. ممکن است شدت تمرینات با توجه به پیشرفت بیمار تغییر پیدا کند. در ادامه تمرینات فیزیوتراپی گردن و دیسک گردن را میآوریم.
تمرین اول
برای اجرای این ورزش برای دیسک گردن و کتف رو به جلو بایستید یا بنشینید. با خم کردن گردن خود به سمت راست شروع کنید. باید کشش را در عضلات گردن خود احساس کنید.
بعد از یکی دو ثانیه سر خود را به آرامی در خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخانید. وقتی به شانه چپ خود رسیدید، یک یا دو ثانیه مکث کنید. حال سر خود را به سمت راست بچرخانید.
سپس این مراحل را در جهت عقربههای ساعت تکرار کنید. این تمرین را 2 تا 3 بار انجام دهید.
تمرین دوم
برای اجرای این ورزش مناسب دیسک گردن بایستید و دستهایتان را پایین بیاورید. شانههای خود را با حرکت دایرهای به سمت عقب بچرخانید. 5 بار چرخش را به طور کامل اجرا کنید.
سپس 5 بار پرخش را به سمت جلو انجام دهید. این تمرین را در 2 تا 3 ست تکرار کنید.
تمرین سوم
صاف بایستید و دستان خود را در کنارتان آویزان کنید.
حال شانههای خود را عقب ببرید. به گونهای که تیغههای شانه شما به هم نزدیک شوند.
5 ثانیه نگه دارید. سپس رها کنید.
این تمرین را 3 تا 5 بار تکرار کنید.
تمرین چهارم
در حالی که صاف ایستادهاید یا روی صندلی نشستهاید، دست راست خود را از بالا روی پشت سر خود قرار دهید. دست چپ خود را هم از پایین پشت سر خود قرار دهید.
حال با استفاده از دست راست، سر خود را به آرامی به سمت شانه راست پایین بکشید.
این حالت را برای 10 تا 15 ثانیه نگه دارید.
سپس تمرین را در جهت دیگر تکرار کنید.
تمرین پنجم
در حالی که صاف ایستادهاید یا روی صندلی نشستهاید، گردن خود را 45 درجه به سمت چپ بچرخانید.
گردن را به سمت پایین خم کنید. برای ایجاد کشش بیشتر میتوانید از دست چپ خود استفاده کنید.
این حالت را برای 10 تا 15 ثانیه نگه دارید. سپس برای جهت دیگر اجرا کنید.
تمرین ششم
یکی از بهترین راههای درمان دیسک گردن با ورزش انجام این نرمش است. به پشت دراز بکشید. گردن خود را شل کنید.
سر خود را روی زمین بگذارید. به آرامی چانه خود را به سمت قفسه سینه خود فشار دهید. فرض کنید میخواهید غبغب خود را نمایش دهید. 5 تا 10 ثانیه در این حالت بمانید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.
از فشار دادن سر خود به زمین خودداری کنید و مطمئن شوید که انقباض در جلوی گردن خود احساس میکنید.
این حرکت را در حالت نشسته هم میتوانید اجرا کنید. کافی است صاف بنشینید. سپس چانه خود را به سمت قفسه سینه جمع کنید. 5 تا 10 ثانیه هم در این حالت بمانید.
از نگاه کردن به پایین یا خم کردن گردن به جلو خودداری کنید.
مطالعه مقاله فیزیوتراپی بیمار آلزایمر در منزل از دست ندهید.
تمرین هفتم
در حالت عمودی بایستید یا بنشینید و سر را در حالت خنثی و پاهای خود را روی زمین قرار دهید.
کف دست خود را در کنار سر قرار دهید. حال به آرامی به سر خود فشار وارد کنید. در همین حین سعی کنید با گردن خود مقاومت کنید تا سر تکان نخورد. سر باید ثابت بماند و جا به جا نشود.
این تمرین را به سمت جلو هم میتوانید اجرا کنید. دو کف دست خود را روی پیشانی قرار دهید.
سپس همزمان که کف دست را به پیشانی فشار میدهید، گردن را به سمت جلو فشار دهید. این ورزش برای دیسک گردن خفیف مناسب است.
تمرین هشتم
صاف بایستید یا بنشینید. سپس یک دست خود را در طرف مقابل بدن خود دراز کنید.
حال با دست دیگر این دست را برای 30 تا 40 ثانیه نگه دارید.
تیغه شانه شما باید عقب کشیده شده باشد و قفسه سینه صاف باشد.
این تمرین را برای هر دو دست اجرا کنید.
تمرین نهم
از دیگر تمرینات و ورزش برای درد گردن و کتف، شنا است که میتوانید آن را به سادگی با کمک دیوار انجام دهید.
به اندازه 2 یا 3 قدم از دیوار فاصله بگیرید. سپس کف دستان خود را با فاصله از هم روی دیوار بگذارید.
حال بدون خم کردن ستون فقرات و با خم کردن آرنج سر و شانههای خود را به دیوار نزدیک کنید.
این تمرین را در 1 تا 2 ست 10 تایی در طول روز تکرار کنید.
تمرین دهم
این ورزش درمان دیسک گردن را باید با یک کش انجام دهید. کش را دور یک میله یا دستگیره در قرار دهید.
دو سر کش را با دو دست خود بگیرید. آرنجها را در راستای شانهها بالا بیاورید.
حال با خم کردن آرنجها، دو سر کش را بکشید. چند ثانیه نگه دارید. سپس دست را به حالت قبل برگردانید.
این تمرین را 20 بار تکرار کنید.
هزینه فیزیوتراپی گردن چقدر است؟
قیمت هر جلسه فیزیوتراپی گردن به عوامل مختلفی همانند میزان تخصص فیزیوتراپ، مدت زمان جلسه، محل برگزاری جلسه، لوازمی که در جلسه به کار گرفته میشود و… بستگی دارد. به همین دلیل نمیتوان قیمت ثابتی را برای جلسات فیزیوتراپی دیسک گردن اعلام کرد؛ اما شما میتوانید پیش از شروع فیزیوتراپی هزینه جلسات درمان دیسک گردن با ورزش را از فیزیوتراپ خود به صورت کامل بپرسید.
برای اطلاع بیشتر درباره فیزیوتراپی می توانید فیزیوتراپی در منزل را مطالعه نمایید.
سخن نهایی
در این مطلب به بررسی فیزیوتراپی گردن و دیسک گردن پرداختیم و مزایای انجام این کار را توضیح دادیم. علاوه بر این، بهترین تمریناتی را که میتوان برای فیزیوتراپی گردن در منزل اجرا کرد با تصویر آموزش دادیم. تیم توان هاب متشکل از مجموعهای از فیزیوتراپهای ماهر و باتجربه است که خدمات خود را در منزل ارائه میدهند. علاوه بر این، شما میتوانید از خدمات پشتیبانی 24 ساعته توان هاب بهرهمند شوید و سوالات و دغدغههای خود را به سادگی مطرح کنید.
بزرگترین مسئولیت ما در تیم پویای توان هاب مراقبت از سلامت جامعه توانخواهان است. ما در خانواده توان هاب تنها یک هدف داریم و آن اینکه کلیه خدمات توانبخشی شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و ارتوپدی را بهصورت تخصصی در منزل شما عزیزان ارائه دهیم. در راستای تحقق این هدف، مشاوره تخصصی توان هاب برای شما عزیزان رایگان است و با ثبت درخواست تماس، کارشناسان ما در کوتاهترین زمان ممکن با شما تماس میگیرند و بهمحض شروع درمان، درمانگران ما با کلیه تجهیزات لازم در منزل شما حضور پیدا خواهند کرد.