یکی از صداهایی که ممکن است برخی افراد در تلفظ آن دچار مشکل شوند، حرف «س» است. بهترین راه برای درمان چنین مشکلی، کمک گرفتن از متخصص آن است. گفتار درمانگران به خوبی میتوانند این مشکل را با آموزش و تمرین رفع کنند. در این مقاله از توان هاب میخواهیم گفتاردرمانی حرف س را بررسی کنیم و روشهای رفع این مشکل را توضیح دهیم. با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.
صدای س با قرار دادن نوک زبان درست در پشت دندانهای جلویی، بسیار نزدیک به سقف دهان، اما بدون تماس با آن ایجاد میشود. کنارههای زبان بالا میآیند تا سقف دهان را لمس کنند و مسیری برای هوا در وسط زبان باقی میگذارند.
علاوه بر این، بخش کناری زبان باید در نزدیکی دندانها قرار بگیرد. در نهایت، لبها باید کمی باز شوند و گوشههای آنها کشیده شده شود، مانند زمانی که لبخند میزنیم. حرف س صدای خاموش است. یعنی این صدا صرفاً با هوایی که از میان دندانها عبور میکند، ایجاد میشود و باعث ارتعاش تارهای صوتی نمیشود.
کودکان از حدود سه سالگی میتوانند این صدا را تلفظ کنند و در سن 7-8 سالگی به آن تسلط پیدا میکنند. اگر کودک شما بیش از هشت سال سن دارد و هنوز مشکلاتی در حین تلفظ این صدا دارد، به شدت توصیه میشود که در اسرع وقت با یک گفتار درمانگر ماهر مشورت کنید.
اگر اطلاعات بیشتری درباره کودکان و گفتاردرمانی آنها نیاز دارید می توانید مقاله گفتار درمانی کودکان را مطالعه نمایید.
حرف «س» را میتوان به دو صورت اشتباه تلفظ کرد. اشتباهات تلفظی این حرف شامل موارد زیر میشود:
در این نوع اشتباه تلفظی فرد به جای تلفظ حرف «س» آن را به شکل حرف «ث» بیان میکند. در واقع به جای این که دندانهای جلویی را به هم نزدیک کند و با خروج هوا این صدا را تلفظ کن، زبانش را بین دندانهای جلویی قرار میدهد و به همین دلیل صدای «ث» شنیده میشود. این جایگذاری نادرست زبان و دندان موجب تلفظ اشتباه میگردد. به عنوان مثال، به جای این که بگوید سارا میگوید ثارا. در چنین مواردی اصطلاحا میگوییم که فرد «سین» میزند.
در این نوع تلفظ اشتباه فرد حرف «س» را نامفهوم بیان میکند. به گونهای که نمیتوان تشخیص داد که منظور او حرف «س» است. در این حالت او به جای این که هوا را از دندانهای جلوی خارج کند، از دو طرف زبان خارج میکند. همین مسئله موجب تلفظ نامفهوم حرف «س» میشود. ممکن است فرد به جای تلفظ حرف «س» حروف دیگری مانند «ز، ژ، چ یا ش» را ادا کند. همین مسئله موجب میشود تا برخی از کلمات به طور کلی معنی دیگری بگیرید. به عنوان مثال، به جای سارا بگوید زارا یا به جای سرد بگوید زرد.
در صورت کمک گرفتن از متخصص این مشکل را میتوان در هر سنی رفع کرد. با این حال، رفع مشکل تلفظ حرف سن در کودکان راحتتر است. پس هر چه در سنین پایینتر اقدام به رفع مشکل کنید، بهتر نتیجه میگیرید.
وقتی فردی در تلفظ مشکل داشته باشد، نمیتواند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کند و همین امر موجب کاهش اعتماد به نفس او میگردد. ورود به مدرسه نیز میتواند این تفاوت را واضحتر کند و نادرست تلفظ کردن فرد بیشتر به چشم بیاید. یک گفتار درمانگر ماهر میتواند این مشکل را برطرف کند. تکنیکها و روشهای درمانی برای غلبه کردن بر چالشهای زبانی فرزندتان، با نرخ رشد او هماهنگ است.
بسیاری از روشهای درمانی هم شامل بازیهای مختلفی میشود و همین امر میتواند روند آموزش را برای کودک جذاب کند. تیم توان هاب دارای گفتار درمانگران مجربی است که خدمات خود را در منزل شما ارائه میدهند. همین امر باعث میشود تا اعتماد به نفس کودک تحت تأثیر جو و شرایط بیرونی قرار نگیرد. زیرا آنها در یک محیط امن آموزش میبینند و همین مسئله باعث میشود تا با سرعت بیشتری پیشرفت کنند.
یک گفتار درمانگر ماهر آموزش خود را به صورت آهسته و واضح بیان میکند. تلفظ حروف نباید سریع و نامشخص باشد. صدای س نقطه پایان ذاتی ندارد؛ یعنی فرد میتواند آن را به صورت ممتد بیان کند. در چنین حالتی کودک نمیتواند صدای تکی را تشخیص دهد. برای همین ابتدا باید واج س را به صورت تکی به او آموزش داد. یعنی به جای گفتن و کشیدن «سسسسس» باید صدا را به صورت «س» بیان کرد.
پس از این که فرد متوجه صدای تکی شد، میتوان مصوتها را به آن اضافه کرد و هجاهای ساده همانند سا، سی، سو و… را آموزش داد. با گذشت زمان و تمرین، کوچولوی شما میتواند به سراغ کلمات و در نهایت جملات و مکالمه برود.
پیشنهاد می کنیم مقاله گفتاردرمانی حروف را از دست ندهید.
آموزشهای تصویری میتواند روند یادگیری را سریعتر و جذابتر کند. گفتار درمانگر برای این نوع آموزش معمولاً از آینه استفاده میکند. صدا را تلفظ میکند تا فرد نحوه قرارگیری لبها را مشاهده کند. سپس از فرد میخواهد تا از او تقلید کند و به خود در آینه بنگرد. این گونه فرد بهتر متوجه میشود که کدام بخش را اشتباه انجام میدهد. پس بهتر میتواند آن را تصحیح کند.
همچنین برای بیان حرف س میتوان دو انگشت اشاره را در دو گوشه لبها قرار داد. سپس دهان را کمی کشید. این کار کمک میکند تا صدا بهتر ایجاد شود. گفتار درمانگر از کودک میخواهد تا این کار را انجام دهد و در حین تلفظ صدا به خود در آینه نگاه کند.
مطالعه مقاله گفتاردرمانی حرف ش از دست ندهید.
بازی، استفاده از تلویزیون، به کارگیری اسباببازی و… میتواند آموزش را برای کودک جذاب کند. به عنوان مثال میتوان از دو عروسک مار برای اجرای نمایش استفاده کرد و صدای مار را به صورت «سسسسسسسس» تکرار کرد. همچنین میتوان از برنامهها و کارتونهای آموزشی بهره برد. گفتار درمانگران متبحر و متخصص به خوبی میتوانند فعالیتها را با توجه به علاقه کودک انتخاب کنند.
اگر با دیگر مقالات گفتار درمانی حروف تمایل دارید بیشتر آشنا شوید پیشنهاد می دهیم گفتاردرمانی حرف ر و گفتار درمانی حرف گ از دست ندهید.
در این مقاله گفتاردرمانی حرف س را بررسی کردیم. برای این کار روشهای مختلفی وجود دارد و گفتار درمانگر هر روش را با توجه به پیشرفت کودک در یادگیری پیش میبرد و انتخاب میکند. اگر سرتان شلوغ است و وقت مراجعه به کلینیکها را ندارید، میتوانید از خدمات گفتاردرمانی حرف س در منزل استفاده کنید. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
بزرگترین مسئولیت ما در تیم پویای توان هاب مراقبت از سلامت جامعه توانخواهان است. ما در خانواده توان هاب تنها یک هدف داریم و آن اینکه کلیه خدمات توانبخشی شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و ارتوپدی را بهصورت تخصصی در منزل شما عزیزان ارائه دهیم. در راستای تحقق این هدف، مشاوره تخصصی توان هاب برای شما عزیزان رایگان است و با ثبت درخواست تماس، کارشناسان ما در کوتاهترین زمان ممکن با شما تماس میگیرند و بهمحض شروع درمان، درمانگران ما با کلیه تجهیزات لازم در منزل شما حضور پیدا خواهند کرد.
آیا تا به حال حس کردهاید که درک مفاهیم ساده ریاضی برای شما یا کودکتان…
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا خواندن یک متن یا درک…
شاید تا حالا برای شما پیش آمده باشد که بخواهید مطلبی بنویسید و کلمات زیبایی…
مچ پای ما از استخوانهای ریز و ظریفی تشکیل شده است که در اثر ضربه…
درای نیدلینگ یا سوزن خشک نوعی درمان است که برای رفع درد و مشکلات حرکتی…
یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد ممکن است دچار آن شوند، سیاتیک نام دارد.…